Paragraaf 2 Informatie over relaties

Opdracht 10 (pag. 57)

Nu volgen twee verhaaltjes over relaties. Lees die verhaaltjes en maak de vragen.
Schrijf de antwoorden in je boek.

Geen vaste relatie: liever vrijheid!
Sinds twee maanden heb ik geen vriendin meer. Daarvoor had ik een jaar een relatie met Marjolein. In het begin was onze relatie leuk. We waren gek op elkaar en deden heel veel dingen samen. Na een half jaar werd het anders. Ik merkte dat ik minder om haar gaf en wilde ook meer vrijheid.
Vrijheid betekent voor mij: niet alles samen moeten doen. Ik wil ook mijn eigen leven kunnen leiden. Dingen voor mezelf kunnen doen. Dat lukte niet altijd met Marjolein. Samen hebben we daarover gesproken. Marjolein en ik hebben een punt achter onze relatie gezet. We zijn heel goed uit elkaar gegaan. We zien elkaar nog regelmatig: gewoon als vrienden.
Ik vind haar nog steeds heel aardig. Toch wil ik geen relatie meer met haar. Het werkt beter tussen ons als we goede vrienden zijn en geen ‘stelletje’. Ik wil voorlopig geen vaste relatie meer, maar vrij zijn. Ik wil leuke dingen doen en mijn vrienden vaker zien. Ik hoef niet perse een vriendin om gelukkig te zijn.
Tim, VMBO (agrarisch)

a. Na een tijdje met Marjolein wilde Tim meer vrijheid. Wat betekent vrijheid voor Tim?
b. Hoe kijkt Tim tegen geluk aan? Gebruik in je antwoord ook de woorden: vrienden, vriendin en leuke dingen.

Een relatie: ondanks alles toch heel fijn!
Ik heb al een tijdje een relatie met Ankie. Wat ik voor haar voel, heb ik nog nooit voor een ander meisje gevoeld. Toch is het niet altijd gemakkelijk met haar. Ankie is vroeger misbruikt door een jongen. Die dwong haar dingen te doen die ze niet wilde. Hij gebruikte geen geweld, maar hij zette haar onder druk.
Ankie kan er moeilijk over praten. Ze zegt dat ze niet snel met iemand naar bed gaat. Daardoor vrijen we weinig. Af en toe zoenen we en laat ze zich ook door mij strelen. Maar verder dan dat wil ze voorlopig niet gaan. Ik zou best verder willen. Mijn verlangen naar haar groeit met de dag!
Toch heb ik er nooit één moment over gedacht om het uit te maken. In het begin was Ankie daar bang voor. Dan vroeg ze of ik niet liever een ‘gewoon’ meisje als vriendin zou willen hebben. Maar ik zei tegen haar: “Maak je daar geen zorgen over. Ik houd van je en blijf bij je. Jij bent heel bijzonder en ik ben heel gelukkig met jou.”
Al met al ben ik ontzettend gelukkig in mijn relatie met Ankie.
Joop, HAVO-3

c. Joop vindt het niet altijd gemakkelijk met Ankie. Waarom?
d. Toch heeft Joop er nooit één moment over gedacht om het uit te maken. Waarom?